Tretja dirka Uniorjevega DH pokala tudi za naslove prvakov

Nova proga v bike parku Cerkno bo ta konec tedna gostila boj za 26. komplet kolajn državnega prvenstva v spustu. Tretjič letos mednarodna druščina tudi za točke serije Unior Downhill Cup in lestvice UCI.

Po dveh mesecih premora – po aprilski na Lošinju je bila druga dirka 14. maja v Kranjski Gori – se ta konec tedna, 15. in 16. julija, nad Cerknim nadaljuje slovenski pokal v spustu z gorskimi kolesi Unior Downhill Cup. Downhill Cerkno bo sploh prva dirka v spustu v bike parku Cerkno, potem ko so prireditelji iz Športnega društva Pedal dirko pod istim imenom že prirejali nižje nad domačim krajem, nazadnje kot finale slovenskega pokala leta 2012.

Proga, da se zjočeš … od hitrosti

V bike parku Cerkno so za to priložnost pripravili novo progo, dolgo 1700 m z višinsko razliko 340 m. Proga je hitra in atraktivna, s skalnatim odsekom, zahtevnimi skoki in ciljem na parkirišču ob spodnji postaji sedežnice Počivalo.

Z mednarodnima zvezdnikoma Moniko in Juretom na čelu

Vsaka od petih dirk serije je nekaj posebnega. Downhill Cerkno zato, ker bodo poleg točk serije in točk za lestvico mednarodne kolesarske zveze UCI (dirka 2. kategorije) tokrat na voljo tudi kolajne in naslovi 26. državnega prvenstva Slovenije v spustu. Pri članih dva zaporedna naslova brani Jure Žabjek (KD Rajd / Unior Tools Team), ki se je v premoru domače serije prebil med najboljše v svetovnem pokalu z 12., 15. in nazadnje minuli konec tedna z zgodovinskim 10. mestom v Lenzerheideju. Z morebitnim tretjim naslovom bi se izenačil z Miranom Vauhom (2009, 2011, 2014) in Janom Cestnikom (2006-2008) in bi prihodnje leto lahko lovil najuspešnejšega v zgodovini prvenstev, Janeza Grašiča (1996, 1998-2000).

Jure tudi vodi po dveh postajah z dvema drugima mestoma v polfinalnih vožnjah ter drugim mestom in zmago v finalnih.

Njegova glavna tekmeca bosta druga dva slovenska tekmovalca svetovnega pokala, Vauh (KK Črn trn) in klubski kolega Žiga Pandur. Nevarni bodo tudi tekmovalci evropskega pokala, kot so Jan Cimperman (MTB Trbovlje), Miha Ivančič (ŠKTD Avče) ali Tilen Ferk (Batt Team). Neznanka je lanski podprvak Luka Zlatnar (Batt Team), letos po seriji ponesrečenih nastopov še brez uvrstitev. Zanimivo pa bo spremljati našega najboljšega tekmovalca v enduru Vida Peršaka (Team Dorrong) na njegovi sploh prvi dirki v spustu, najverjetneje kar na kolesu za njegovo disciplino.

Pri ženskah se bomo spominjali Zarje Černilogar, ki bo posthumno predala svoj peti naslov prvakinje. Glavna kandidatka zanj je seveda Monika Hrastnik (KK Črn trn), letos dvakrat deseta v svetovnem pokalu in prvakinja že pred dvema letoma, a ima ta čas med prijavljenimi le eno samo tekmico.

Pri mladincih pa bo majico državnega prvaka v svoji zadnji sezoni v tej kategoriji težko prepustil Rudi Pintar (Sinter Brakes Team), čeprav je trenutno le sedmi na lestvici pokala. Izzval ga bo lanski prvak pri mlajših mladincih Matic Kokelj (Wolf Racing Team), ki zdaj vodi v pokalni razvrstitvi v starejši kategoriji, med mlajšimi od 17 let pa je prvi favorit Marko Niemiz (Sinter Brakes Team).

Na seznamu prijavljenih, ki se bo daljšal do srede zvečer, so zaenkrat tudi tekmovalci iz Avstrije, Italije, Hrvaške in Velike Britanije.

Spored

V soboto se prosti trening začne ob 10. uri, uradni trening bo potekal med 14. in 18. uro. V nedeljo se polfinalni nastop začne ob 12. uri, finalni pa ob 14.30.

Tudi za zabavo bo poskrbljeno, v soboto po 18. uri na prizorišču nastopijo Pigs Parlament, punk-ska-hardcore-metalci iz Brd.

Fotografiji Klemen Humar