Na Javorniku naslova članskih prvakov v Črn trn

Na štartu domače serije v gorskokolesarskem spustu na drseči progi podelilu tudi letošnji paket naslovov državnih prvakov. Miran Vauh zdaj eden dveh najuspešnejših v zgodovini DP.

Domača serija tekmovanj v gorskokolesarskem spustu Unior Downhill Cup se je začela v ponovno odprtem parku Javornik pri Črnem Vrhu nad Idrijo. Dirka za točke pokalov Slovenije in Hrvaške je bila za Slovence hkrati letošnje državno prvenstvo, 27. po vrsti.

Na približno 2,5 km dolgi progi s 375 m višinske razlike je bil v finalni vožnji pri moških najhitrejši Miran Vauh (KK Črn trn) pred klubskim kolegom Lukom Bergincem na drugem in Mihom Ivančičem (ŠKTD Avče) na tretjem mestu.

Pri članicah so si kolajne državnega prvenstva in pokalne točke razdelile Monika Hrastnik (KK Črn trn) za prvo mesto, Špela Horvat (KK Jastrebarsko WD-40 Bike) za drugo in Katarina Primožič (BATT Team) za tretje mesto.

Najhitrejši mladinec je bil Žak Gomilšček (Rajd Ljubljana) in mlajši mladinec do 17 let Marko Niemiz (Sinter Brakes Team). V veteranski kategoriji masters je zmago osvojil Gašper Jereb, med amaterji Boštjan Klinkon (oba ŠKTD Avče) in med dečki do 15 let Črtomir Svetec (ŠD Supersnurf).

Z dvojno zmago pri članih in zmago pri ženskah je bil ajdovski Črn trn najuspešnejši klub dirke v organizaciji društva DEŠ Fleš iz Šempetra pri Gorici, ki je prevzelo v upravljanje park na smučišču Javornik.

Nastopilo je devetdeset tekmovalcev iz Francije, Hrvaške, Italije in Slovenije. Po petkovem popoldanskem dežju je bila še zelo drseča in se zelo počasi sušila. A je dež vsaj prizanesel dirki in se zlil šele ob koncu razglasitve.

Miri ob bok najuspešnejšega doslej

V odsotnosti poškodovanega Jureta Žabjeka, ki je naslov državnega prvaka osvojil zadnja tri leta, se je tokrat le 36-letni Velenjčan Vauh potegoval za četrti naslov, s katerim bi se na seznamu prvakov izenačil z najuspešnejšim doslej, Janezom Grašičem (1996, 1998-2000). Da je Miri nastopal z izposojenim kolesom – z Moniko sta kolesi že poslala na Škotsko, kjer bo naslednji konec tedna druga dirka svetovnega pokala – in to v polfinalu kar brez pogona, mu naloge gotovo ni olajšalo. Po drugi strani je bilo izposojeno, takšno, s kakršnih je nastopal lani, za to progo zaradi boljše okretnosti morda primernejše kot njegovo dolgo 29-palčno. V polfinalu je zaostal le za Bergincem, v finalu pa je s poganjanjem še za deset sekund popravil svoj čas in s časom 2 minuti, 43 sekund in 48 stotink osvojil svoj četrti naslov po letih 2009, 2011 in 2014.

»Za finale sem moral malo premisliti, kje na progi bom pognal. Nato je bilo vse odvisno od proge, saj je bila zahrbtna.« Pa se mu je tveganje na dirki, kjer brez tveganja ni šlo in so številni prihajali v cilj blatni po bokih in ramenih, izplačalo. »Tudi izenačenje na seznamu prvakov je gotovo nekaj vredno, saj si zapisan v zgodovino športa,« je še dodal Miri, ki je pred dobrim mesecem dni na Lošinju s 34. mestom zabeležil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu in še zdaleč ni za odpis.

Najhitrejšo peterico dne sta dopolnila člana BATT Teama Tomaž Oražem na 4. in Matic Habjan na 5. mestu.

Monika tretjič

Monika Hrastnik, aktualna evropska prvakinja in članica prve deseterice svetovnega pokala, je državna prvakinja prvič postala prav tu leta 2015, ko je prehitela še ne čisto zaceljeno Zarjo Černilogar. Drugi naslov je osvojila lani v Cerknem, letos pa se je s tretjim – če štejemo tudi vsa prvenstva, kjer uradni naslovi zaradi premajhnega števila niso bili podeljeni – izenačila s tretjo najuspešnejšo Tanjo Jerman (2001-2003). Več jih imata Zarja Černilogar pet (2011-2014, 2016) in Rebeka Barlič šest (2004-2007, 2009-2010).

Kljub temu, da na pasti polni progi teden dni pred nadaljevanjem svetovnega pokala ni veliko tvegala, je bila daleč pred tekmicami.

»Težka proga je bila. Odsek Champery v zgornjem delu je bilo sploh težko izpeljati, kaj šele biti hiter. Vesela sem, da sem cela in lahko jutri odpotujem na Škotsko. Pa tudi, da je vreme zdržalo, saj je bil včerajšnji trening boj za preživetje. Vesela sem tudi Mirijeve zmage na izposojenem kolesu ter da imamo novo punco na dirkah,« je povedala Monika. V težkih razmerah je namreč uspešno debitirala Monikina klubska 17-letna Naja Stipanič, tako da so bila na štartu štiri dekleta.

Iz mlajše kategorije do zmage

Rivalstva med mladinci so vedno napeta, tokrat je zmagovalec prišel iz ozadja oziroma iz majše kategorije. Za Žaka Gomilščka iz Kobarida, ki sicer brani barve ljubljanskega kluba, je bila to šele druga dirka v konkurenci kategorije maljših od 19 let, saj je lansko sezono serije UDC končal na drugem mestu v kategoriji mlajših mladincev do 17. let, a z lanskimi uvrstitvami ni bil zadovoljen.

»Lani mi ni šlo po načrtih, letos pa sem v resnici štartal na naslov. Danes sem vozil malo bolj s pametjo in to je to,« pravi Žak, ki je od lani, ko je za mladinci zaostajal okoli pet sekund, očitno malce dozorel. »Za vikende trenirava z Lukom Bergincem in cilj je, da na dirkah za njim zaostanem manj kot 10 sekund. Tu sem sicer več, a na evropskem pokalu v Mariboru sva bila vsaj v polfinalu blizu.«

Žak je sicer v konkurenci dirke za točke UCI s člani dosegel 11. čas, v mladinski konkurenci pa sta mu na stopničkah sledila Hrvat Noa Radolović (BK TNT Pazin) na drugem in Jakob Smolnikar (Energijateam.com), tekmovalec v olimpijskem krosu in enduru v svoji prvi dirki v spustu (na kolesu za enduro), na tretjem mestu. V konkurenci DP je šlo srebro seveda Smolnikarju, bron pa lanskem skupnem zmagovalcu serije Maticu Koklju (Wolf Racing Team), najhitrejšem v letniku 2000, ki pa se bo jeseni od te kategorije poslovil brez naslova prvaka, saj mu ga je lani odnesel leto dni starejši Rudi Pintar.

Naj se Žaka hitrost drži do tretje dirke svetovnega pokala v Leogangu čez dva tedna, ko se bo prvič poskusil v konkurenci najhitrejših mladincev na svetu, in v nadaljevanju sezone. Tako se morda približa članstvu v Sinter Brakes Teamu, mladinski razvojni ekipi KD Rajd, ki v tej kategoriji letos nima predstavnika. Je bil pa njihov čudežni deček Niemiz za zmago med mlajšimi mladinci za štiri sekunde hitrejši od Gomilščka in za več kot 15 od najbližjih tekmecev – drugouvrščenega Naceta Koklja (Wolf Racing Team) in tretjega Žana Pirša (Sinter Brakes Team).

V seriji UDC sledi …

Unior Downhill Cup se bo 28. in 29. julija nadaljeval v bike parku Cerkno, do takrat pa bodo najhitrejši nastopili na štirih dirkah svetovnega pokala ter na drugi dirki evropskega pokala iXS 16. in 17. junija v Kranjski Gori.

Vrstni redi finala
Vrstni redi polfinala

Fotografije Klemen Humar