Spust se vrača na Javornik

Prva dirka letošnje domače serije v spustu hkrati tudi državno prvenstvo. Na prenovljeni progi, z novo organizacijsko ekipo, žal brez branilca naslova in najverjetneje v mokrem.

Konec tedna se v bike parku Javornik v Lomah nedaleč od Črnega Vrha nad Idrijo začenja letošnji slovenski pokal v gorskokolesarskem spustu Unior Downhill Cup. Dirka bo hkrati tudi letošnje državno prvenstvo Slovenije v tej disciplini. Serija sicer letos združuje tri dirke, konec julija sledi druga v Cerknem, finale pa bo sredi septembra v Mariboru. Vse tri štejeje tudi za pokal Hrvaške, dirki v Cerknem in Mariboru pa prinašata tudi točke UCI druge kategorije.

Javornik se z dirko vrača v koledar po dveh letih premora, leta 2015 so tu prav tako gostili državno prvenstvo. Park je bil lani zaprt, letos pa ga je oživil nov upravljalec, društvo DEŠ Fleš iz Šempetra pri Gorici, ki tudi prireja dirko.

Priditev se začenja s sobotnim peš ogledom proge od 8. ure, trening bo potekal od 10. do 18. ure in se nadaljeval v nedeljo med 9. in 11. uro. Polfinalni nastop se začne ob 12. uri, finalni pa od 14.30.

Proga in park

Nova proga za spust na Javorniku je mešanica stare proge z nekaj novimi odseki. Dolga je približno 2500 m z višinsko razliko 375 m, čas vožnje je za najhitrejše okoli tri minute. “Mislim, da bo to ena najhitrejših prog na Javorniku,” pravi vodja organizacije Rok Stegovec “Pri trasiranju smo predvsem potegnili trakove na široko in pustili kar največ linij.”

Verjetno bodo hitrosti vendarle malce znižale mokre razmere. Kdor je tam že vozil v mokrih razmerah, si je zapomnil kombinacijo ilovice in gladkega kamenja.

V soboto bo park odprt tudi za goste, v zgornjem delu jih bo čakala nova proga, v spodnjem pa malce zahtevnejše proge Skala, Goriška in Huda. “Promocijske cene kart in na novo pošejpane proge, zraven pa še ogled dirke, žar in pivo. Rezervirajte si vikend!” vabi ekipa DEŠ Fleša.

Ves vikend bo sedežnica na voljo tudi sprehajalcem, gledalcem oziroma spremljevalcem tekmovalcev po ceni 2 € za vožnjo.

Kdo?

Naslova, pravzaprav treh zaporednih, žal se bo branil članski prvak Jure Žabjek (Unior/Devinci Factory Racing), tudi lanski skupni zmagovalec serije. Jure je prejšnji teden na treningu utrpel odprti zlom mezinca in bi moral biti nared za julijske dirke – svetovni pokal v Italiji in Andori ter drugo dirko domače serije v Cerknem. V prvi vrsti favoritov tako lahko omenimo trojico: 36-letnega Mirana Vauha (KK Črn trn), ki je sezono začel z 8. mestom na dirki evropskega pokala v Mariboru in 34. na svetovnem pokalu na Lošinju, 21-letnega Luka Berginca (KK Črn trn), ki je v Mariboru dobil mali finale, na Lošinju pa ni bil daleč od finala, ter 24-letnega Jana Cimpermana (MTB Trbovlje), ki na prvih dirkah sezone še ni pokazal vsega, kar zna.

Pri ženskah je prva favoritinja nedvomno evropska prvakinja Monika Hrastnik (KK Črn trn) – na fotografiji.

Zgodovina DP

To bo že 27. prvenstvo Slovenije v spustu, pod okriljem Odbora za gorsko kolesarstvo Kolesarske zveze Slovenije ga namreč prirejajo vse od leta 1992. DP je gostilo 14 različnih prizorišč: Zalog pri Ljubljani, Idrija, Ljubno ob Savinji, 2x Idrija, 2x Kranj, 4x Maribor, Borovnica, 2x Črna na Koroškem, Kamnik, 2x Trbovlje, 3x Kranjska Gora, Ivarčko, Blagovica, Cerkno (lani) ter že trikrat tudi Javornik v letih 2005, 2012 in 2015.

Z najuspešnejšim v zgodovini pri članih, Janezom Grašičem s štirimi naslovi (1996, 1998-2000), se tokrat v Žabjekovi (2015-2017) odsotnosti lahko izenači le Vauh (2009, 2011, 2014). Pri ženskah se bo za svojega tretjega trudila Hrastnikova (2015, 2017). Če štejemo tudi vsa prvenstva, kjer uradni naslovi zaradi premajhnega števila niso bili podeljeni, bi se tako izenačila s tretjo najuspešnejšo Tanjo Jerman (2001-2003), več jih imata Zarja Černilogar pet (2011-2014, 2016) in Rebeka Barlič šest (2004-2007, 2009-2010).

Več o dirki