DH Javor: Državno prvenstvo in 20-letnica trboveljske klasike

Konec tedna se serija Unior Downhill Cup nadaljuje na klasični progi nad Trbovljami, kjer bodo podelili tudi 28. komplet naslovov državnih prvakov v spustu.

Po začetku sezone na dveh svetovno znanih progah na Lošinju in Mariborskem Pohorju se bo serija v spustu Unior Downhill Cup ta konec tedna nadaljevala na progi, ki za slovensko sceno ni nič manj pomembna. Klub MTB Trbovlje, ki je gostil tudi že otvoritev sezone na Lošinju, bo na domači progi na Sveti Planini na pobočjih Javorja priredil Downhill Javor. Tretja dirka serije bo hkrati tudi letošnje državno prvenstvo v spustu, od leta 1992 že 28. zapored.

Downhill Javor so prvič priredili leta 1999, tako da bo to 20-letnica prireditve, ki je zaznamovala to disciplino v Sloveniji. Dirke slovenskega pokala so tu prirejali od leta 2001, nekaj je bilo tudi mednarodnih, naslove državnih prvakov pa so nad Trbovljami podeljevali že dvakrat – v letih 2003 in 2008. Zadnjo pokalno dirko kategorije UCI C1 so Trboveljčani priredili leta 2012, nato še nekaj merjenj časa ob pričetku sezone, preden so se zadnja leta osredotočili na organizacijo dirk na Lošinju.

Matej Drnovšek, DH Javor 2012, foto Vanja Kodermac

 

Proga bo tokrat klasična s štartom blizu Doma pod Javorjem in ciljem 380 višinskih metrov niže. Dolga je 2500 m in je prava proga “stare šole” s hitrimi (tudi okoli 70 km/h) in zelo tehničnimi odseki (skalnati Manson). Ovinki so večinoma odprti brez band in tudi sicer je proga manj urejena in dodelana kot sodobne, kar zahteva malce drugačno tehniko vožnje.

Naslove branijo (ali tudi ne) …

Naslova državnega prvaka med člani naj ne bi branil Miran Vauh. 37-letni Velenjčan je prenehal z nastopanjem, a se z licenco DGK Pohorje nemara še udeleži državnega prvenstva, če bo le uspel sestaviti kolo. Konec koncev je Miri zadnji zmagovalec DH Javor iz leta 2012, ko je prehitel Žiga Pandurja in Manuela Gruberja. Pustimo se presenetiti. Sicer si Vauh skupaj z Janezom Grašičem lasti največ članskih naslovov, vsak ima po štiri. V lovu na svojega četrtega članskega pa bo Jure Žabjek (Unior/Devinci Factory Racing), ki je leta 2012 tu zmagal med mladinci.

Miran Vauh, DH Javor 2012, foto Grega Stopar

 

Dobro kaže za nastop prvakinje pri ženskah Monike Hrastnik (Dorval AM), ki še okreva po pretresu možganov pred manj kot tremi tedni na dirki svetovnega pokala na Škotskem. “Pridem poskusit, kako bo šlo in kako se bom počutila na kolesu,” pravi Monika. “Od tega so odvisne tudi naslednje dirke. Veliko sem počivala in je vsak dan boljše. Bomo videli, kako bo z glavo ob naporih.”
Špela Horvat (BeFly World Team) bo prvenstvo izpustila, saj si je minuli konec tedna na spustu festivala Crankworx v Innsbrucku zlomila ključnico.

Naslov med mladinci bo branil Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team).

Dirka šteje tudi za pokal Hrvaške, obeta se udeležba tudi iz drugih sosednjih držav.

Spored

Trening na progi bo v soboto potekal od 10. do 17. ure, v nedeljo pa od 9. do 11. ure. Razvrstitveni nastop se v nedeljo začne ob 12. uri, finalni pa ob 14.30.

Podrobnosti o DH Javor

Facebook event