Konec tedna začetek na Lošinju začetek sezone 2019

Domača serija v spustu se začenja tam, kjer je imela pred dvema letoma svojo prvo dirko, na prizorišču lanske prve dirke svetovnega pokala. Letos pet dirk.

Po močnem mednarodnem začetku sezone dirk v gorskokolesarskem spustu v zadnjih treh koncih tedna z dirkama evropskega pokala v Mariboru in Kranjski Gori ter še dirko svetovnega pokala v Mariboru se konec tega tedna končno začne tudi domače pokalno tekmovanje. Za slovenske in hrvaške tekmovalce namreč, ki skupaj z gosti od drugod nastopajo v seriji Unior Downhill Cup.

Za začetek tretje sezone tekmovanja pod tem imenom bo tudi gostov od drugod gotovo dovolj, saj serijo odpira dirka na otoku Lošinju. Ta si je z lansko otvoritvijo svetovnega pokala prislužila mednarodni sloves, pa še točke za lestvico Mednarodne kolesarske zveze UCI bodo na voljo. Tudi prireditelja sta ista kot na svetovnem pokalu: AK Lošinj in MTB Trbovlje.

Proga med Sv. Ivanom in Velim Lošinjem bo skoraj povsem enaka lanski, na njej sta dva nova odseka in je tudi nekaj lažje prevozna za tekmovalce, ki niso na ravni svetovnega pokala. Ker se bo zaradi lažje logistike zaključila na cesti pred zadnjim, uličnim odsekom, pa bo nekaj krajša: dolga bo približno 1,5 km z 235 m višinske razlike.

V petek dopoldan bo proga odprta za ogled peš in popoldan za prosti trening. V soboto bo trening potekal od 9. do 14. ure, ob 15. uri se bo začela razvrstitvena vožnja za nedeljski finale. V nedeljo se bo finale začel ob 13.30. Podrobnosti v razpisu

Prijave so odprte do četrtka, 9. maja. Že v začetku tedna pa so bili med prijavljenimi tekmovalci iz osmih držav.

Lošinj je konec aprila 2017 gostil prav prvo dirko serije Unior DH Cup, hkrati je bila to generalka za dirko svetovnega pokala leto dni pozneje. Svetovni pokal se na Lošinj zopet vrne 9. in 10. maja 2020. Prvo dirko v spustu na Lošinju so priredili leta 2013.

Video napovednik Kristjana Vrečka