Na Kopah najhitrejša Nemec in Avstrijka

Petra Bernhard in Maximilian Jakubowski sta zmagovalca letošnje druge dirke serije v spustu Unior Downhill Cup v Bike parku Kope. Unior DH Cup je prvič združil moči z avstrijsko serijo auner Austrian Gravity Series.

Dobro vreme, dobro vzdušje in dobro dirkanje, to bi bili glavni poudarki krstne dirke v spustu na Kopah.

V kratkem času so prireditelji iz MTB Koroška in gostitelji s Kop uspeli pripraviti za dane razmere odlično progo. Dolga, strma in hudo zahtevna pač ni mogla biti, dolga je bila 1240 m z višinsko razliko 147 m ter za najhitrejše precej krajša od dveh minut. A je bila vseeno hitra in tehnična, s hitrimi odseki na smučišču, mehkimi gozdnimi deli ter nekaj utrjenimi zavoji, bandami. Razlike so bile majhne, a ni dvoma, da so na vrh prišli najboljši in najnatančnejši.

Najhitrejši

Zbralo se je 122 tekmovalcev iz Avstrije, Hrvaške, Nemčije in Slovenije ter celo ena tekmovalka iz Luksemburga.

Med moškimi je zmagal Nemec Maximilian Jakubowski (Banshee Racing Brigade / BSC Tiefenbronn), ki je za 78 stotink sekunde prehitel drugouvrščenega Vidiana Rihtarja Šaleharja (Supersnurf), ki pa je od letos hrvaški državljan, tako da je najhitrejšega Slovenca iskati malce nižje na 4. mestu – to je Žan Pirš (Bikehanic – 20 Chocolate), ki je za zmagovalcem zaostal za tri stotinke manj kot sekunde. Vmes se je na tretje mesto stisnil Avstrijec Stefan Mauser (SuspensionLab). In ker na stopničkah Unior DH Cupa stoiji peterica, omenimo še petouvrščenega Nemca Marcella Freya (Foward Athletik).

Maximilian Jakubowski
Maximilian Jakubowski

V prvi deseterici so končali še trije Slovenci – enduro tekmovalec Tim Krašovec (Wolf Racing Team) na 6., Matic Kvas na 8. in Matic Černec (oba DH Visit Pohorje) na 10. mestu. Tik za njim na 11. pa osmoljenec Jan Cimperman (MTB Trbovlje/HCI), ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah, v finalni vožnji pa je padel.

petra bernhard
Petra Bernhard

Pri ženskah smo bili veseli vrnitve avstrijske veteranke Petre Bernhard (BC Stuahupfa Leibnitz), ki je Kope izbrala za svojo vrnitev po hudi poškodbi pred tremi leti na svetovnem pokalu v Kanadi. Z manj kot sekundo prednosti je slavila zmago pred rojakinjo Elke Rabeder (Dirty Trail Friends) na drugem mestu, na tretje pa se je uvrstila najhitrejša Slovenka Nina Kovač (Rajd Ljubljana), ki je v soboto nastopala na državnem prvenstvu v 4krosu v Ajdovščini. Je pa še vedno novinka, saj je julija na Soriški planini sploh prvič dirkala v spustu.

downhill kope women
Najhitrejših pet med ženskami s Petro Bernhard na vrhu in Nino Kovač na njeni levi.

S tekmeci in tujine ni bilo heca, tako da sta v vseh kategorijah doma ostali le dve zmagi. Med mladinci je zmagal Avstrijec Leo Freund (Do-Biker), najhitrejši Slovenec je bil Mel Filipič (DH Visit Pohorje) na 5. mestu. Med mlajšimi mladinci je šla zmaga prav tako v Avstrijo z Nikolasom Kollejem (Giant Stattegg), drugi je bil Hrvat Frane Medić (BK Crikvenica) in tretji Slovenec, povratnik po poškodbi Val Celestina (Bikehanic – 20 Chocolate). Pri dečkih do 15 let se je Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate) pustil prehiteti le Avstrijcu Jamieju Schmölzerju (The Trail Monkeys). Zato pa je bil Boštjan Volf (Wolf Racing Team) najhitrejši veteran dneva pred Avstrijcem Joergom Neuhartom (Wexl Trails) in Urbanom Napotnikom (KD Lignit). Andreas Vidovič (DH Visit Pohorje) pa je zmagal med amaterji.

Vsi vrstni redi

Sodelovanje in načrti

Z auner Austrian Gravity Series gotovo zopet stopimo skupaj v naslednji sezoni, saj so od takšnega sodelovanja lahko le koristi (za tekmovalce, ekipe, prireditelje …) oziroma povedano natančneje – ena močnejša dirka v sezoni! Ne nujno na Kopah, saj je v igri gotovo vsaj še Peca, zaradi katere je sploh prišlo do zamisli. A tudi na Kope bi se radi še vrnili. Vsi, ki jih je dirka prvič pripeljala v ta park, so bili gotovo pozitivno presenečeni ne le zaradi prog temveč tudi zaradi druge ponudbe ki jo imajo – nastanitve, restavracijo, dejavnosti za najmlajše …

Nadaljevanje sezone

Unior Downhill Cup 2021 se nadaljuje 26. septembra v Tršću v Gorskem kotarju na Hrvaškem s tretjo in predzadnjo dirko serije, ki bo tudi hrvaško prvenstvo. Več o DH Tršće.

Fotografije Friedrich Simon Kugi @fskugi