Na Golovcu dvoboj Berginca in Žabjeka

Sezona dirkanja navzdol se je začela! Čeprav je bil sobotni Golovec trails test day le simulacija dirke v spustu. S svojstvenim formatom in na ne prezahtevni progi je bil odličen uvod v sezono slovenskega pokala v spustu 20chocolate Downhill Cup.

Na progi z dobrimi 100 metri višinske razlike, kombinaciji že znanih prog Golovec trails sredi Ljubljane in novih odsekov, se je poskusilo 105 tekmovalk in tekmovalcev. Veliko mladih, tudi iz discipline enduro, pa kakšen začetnik, ter nekaj najhitrejših v spustu pri nas – z izjemo nekaterih, ki se v tem času potepajo po pripravah.

Kolesa za spust so bila v resnici v manjšini, saj so bila na večini odsekov enako hitra tudi kolesa za enduro. Proga je bila odprta pet ur, v tem času so udeleženci na njej opravili neomejeno število voženj, za razvrstitev pa je štel seštevek najboljših dveh časov vsakega tekmovalca. Najbolj vztrajni so opravili kar po enajst voženj, kar je pomenilo tudi vsaj 1100 »višincev« vzponov na lastni pogon.

V času, ki je bil na voljo, so kolesarji na začetku progo malce tipali, nato postavili kak dober čas, nato malce počivali in proti koncu so nekateri zopet popravili svoje dosežke. Dež je dirki prizanesel, a proga se je skozi skoraj tisoč voženj (!) spreminjala, ponekod je postajala hitrejša, v nekaterih zavojih pa je bilo vse manj opore in oprijema. Eni so se odločili za minimalno število voženj na polno, drugi so ves dan pridobivali desetinke in sekunde. Kakšen od najhitrejših je celo taktiziral in ni vsakič »oddal« svojega časa, zabeleženega na čipu, tako da tekmeci niso vedeli, kako hiter je …

Spopad za vrh

luka berginc
Luka Berginc

Na koncu je z najboljšim seštevkom dveh voženj in tudi najboljšim časom dneva na vrhu razvrstitve končal Luka Berginc (DGK Pohorje – Spank Team Maribor), reprezentant, zmagovalec lanskega evropskega pokala in državni prvak izpred dveh let. Na prvo mesto se je zavihtel prav s svojima zadnjima dvema vožnjama, osmo in deveto.

jure žabjek
Jure Žabjek

Dotlej je vodil domačin izpod Golovca Jure Žabjek (Unior – Sinter Factory Racing), petkratni državni prvak in mednarodno najuspešnejši slovenski tekmovalec vseh časov, ki je pozno začel in zgodaj zaključil. Opravil je le dve hitri vožnji, vmes skočil domov na kosilo. Še enkrat se je spustil s postankom, zadnji poskusus pa mu je spodletel. Njegov najhitrejši čas je bil 18 stotink sekunde počasnejši od Berginčevega rekordnega – minute, 22 sekund in 23 stotink – v seštevku dveh časov pa je razlika med njima znašala 94 stotink.

david ivartnik
David Ivartnik

Tretje mesto je zasedel tekmovalec v enduru David Ivartnik (Golovec trails), ki se je preizkusil tudi v vlogi vodje organizacije. Sledil je hitri francoski Ljubljančan Ange Jamin (Golovec trails) in na petem mestu najhitrejši mladinec Miha Jerkič (KK Črn trn), trenutno najhitrejši slovenski mladinec v enduru, ki se je že lani poskušal tudi v spustu.

miha jerkič
Miha Jerkič

Pri ženskah je izkušena tekmovalka svetovnega pokala, Avstrijka Helene Fruhwirth (Cranksetter), prehitela edino tekmico, domačinko Nelo Halilović (Golovec trails), med starejšimi in mlajšimi mladinkami je nastopila po ena tekmovalka.

Pri mlajših mladincih so se fantje dobro udarili, a Tine Gračner (Golovec trails) ni prepustil zmage, njegov čas je zadostoval za 7. mesto v absolutni konkurenci. V kategoriji dečkov do 15 let s kar 22 tekmovalci je z zmago presenetil Gabriel Nosan, ki se je iz vožnje v vožnjo prebijal iz ozadja, v najmlajši kategoriji do 13 let pa so domačine izzvali sosedje z druge strani mesta, na vrhu je končal Gal Novak (Rajd Ljubljana).

V mlajši veteranski kategoriji master 1 je bil z 11 vožnjami najhitrejši Mitja Potočin (KD Hrastnik), pri master 2 pa enduro maček, olimpijec in državni prvak v spustu iz daljnega leta 1995 Primož Štrancar (Orbea FOX Enduro Team).

Resno dirkanje torej, čeprav brez točk za pokalno razvrstitev.

Vrstni redi

Povedali so

Luka Berginc: »Format dirkanja se mi zdi zelo zanimiv. Mislim, da se bo to kar prijelo. En dan prideš, odfuraš, spiješ pir, res top. Taktika je bla v prvih treh ali štirih furat naštudirati progo, potem pa napasti. Taktika deluje, zadnja fura je bila najhitrejša!«

Jure Žabjek: »Super dogodek. Lepa otvoritev sezone in zanimiv način dirkanja. Pa tudi proga je bila na koncu že kar zanimiva za dirkanje.«

Helene Fruhwirth: »Ko sem slišala za ta format dirke, sem si želela poskusiti, saj imaš ponavadi le en poskus. Zame je bila to odlična priprava na tekmovalno sezono. Zabavno je, s kolegom lahko analiziraš svoje vožnje in rečeš kakšno o linijah. Vsako vožnjo sem bila sekundo ali dve hitrejša, na koncu pa mi ni zmanjkalo motivacije temveč moči.«

Prvič že leta 2010

Brskanje po zgodovini je pokazalo, da je bila prva »trening« dirka v spustu na Golovcu že leta 2012. Še dve leti prej pa so v Trbovljah izvedli prvi »test event« s takšnim formatom, kot smo ga tokrat ponovili na Golovcu.

Uživajte v videu od takrat, video z Golovca pa sledi!

Fotografije Anže Furlan @anzee74