DH Kranjska Gora: Državni prvak pri moških veliko presenečenje, Monika Hrastnik pa presenečenja ni dovolila

Na obujeni progi pod Vitrancem tesni boji za naslove državnih prvakov. Med člani napake favoritov in zmagoslavje moža iz ozadja. Najhitrejši pa je bil mlajši mladinec.

Državna prvakinja in prvak v članskih kategorijah za leto 2024 sta Monika Hrastnik (DGK Pohorje – Spank Team), že osmič, in presenetljivo Tilen Leban (Deš Fleš).

Druge letošnje dirke slovenskega pokala v spustu 20chocolate Downhill Cup in 33. državnega prvenstva Slovenije v tej disciplini se je v Kranjski Gori udeležilo 110 kolesark in kolesarjev. Poleg tistih, ki so se potegovali za kolajne in naslove državnega prvenstva, še nekaj gostov iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Velike Britanije.

Pričakala jih je prenovljena, »pospešena« proga, ki je v različnih inačicah dirke gostila že od leta 2004, zadnja dirka (za evropski pokal) pa je bila tu leta 2019. Pa suhe in hitre razmere z vročino na dan treninga v soboto ter odrešilnimi oblaki na dan dirke v nedeljo.

Boj članov in novi prvak

tilen leban
Tilen Leban

V moški članski kategoriji je naslov branil Luka Berginc (DGK Pohorje – Spank Team), sicer član nemške ekipe HDR, a je bilo jasno, da mu kljub prevladi v zadnjih dveh sezonah ter odličnemu dirkanju v evropskem pokalu tretji naslov ne bo podarjen. Njegov glavni tekmec je bil vsaj na papirju prav tako dvakratni prvak Žak Gomilšček (Wolf Racing by Wheelbase), zmagovalec na prvi pokalni dirki v Mariboru. Soseda in prijatelja iz Idrskega in Kobarida, ki sta si naslov izmenjevala zadnja štiri leta, sta imela vrsto izzivalcev, med njimi žal ni bilo trikratnega prvaka Jureta Žabjeka, ki je v začetku letošnje sezone objavil, da zaključuje športno pot. Zato pa je bil neznanka štirikratni prvak Miran Vauh (DGK Pohorje – Spank Team), ki je bil sicer že v veteranski kategoriji, a se je vrnil v elito predvsem zaradi taktične pomoči Moniki Hrastnik na dirkah svetovnega pokala. Na hitri in kratki, manj kot dve minuti in pol dolgi, pa se razplet hitro obrne na glavo …

V razvrstitvenem nastopu je bil najhitrejši Berginc z dobrimi tremi sekundami naskoka pred Tilnom Lebanom, a to ni bilo posebno presenečenje, saj 29-letnik iz Šempetra pri Gorici doživlja drugo dirkaško pomlad in je že vso sezono za petami najhitrejšim tako v enduru kot v spustu. Sledila sta Jan Cimperman (MTB Trbovlje) in Vauh, Gomilšček pa je z nedelujočim zadnjim blažilcem končal na 11. mestu.

Tako je Žak v finalu zasedel sedež vodilnega, a njegov čas 2 minuti in 22 sekund, slabši od najhitrejše trojice iz razvrstitvenega nastopa, je govoril, da bi znal ostati brez kolajne. Dvignil ga je že Ajdovec Miha Jerkič (KK Črn trn), enduro tekmovalec na enduro kolesu v svoji prvi članski sezoni, 6. iz razvrstitvenega nastopa. Njega pa je prehitel neuničljivi »hitri Miri« Vauh, ki je svoj dosežek popravil za dobri dve sekundi.

Jan Cimperman je ostal zadaj, vodstvo pa je z odličnim časom 2:19,89, s katerim je svoj dosežek iz razvrstitvenega nastopa popravil za 55 stotink sekunde, prevzel Leban. Če bi Berginc, zadnji na progi, le izenačil svoj dosežek izpred manj kot treh ur, bi zmagal z več kot dvema sekundama prednosti. A zanj je bilo finalnega nastopa konec že pred startom, ko mu je odpovedala prednja zavora. Požrtovalno je poskusil, čeprav brez možnosti, in s proge zletel že v strmem prvem gozdnem odseku.

Tilen Leban je tako 17. ime na seznamu članskih državnih prvakov v spustu. Nekdanji mladinski reprezentant je imel v karieri boljše in slabše sezone, a razen naslova mladinskega državnega prvaka v 4krosu leta 2012 sploh ni nikdar zmagal! Srebrno kolajno je šest let po svojem zadnjem naslovu osvojil Velenjčan Vauh, bronasto pa Jerkič, lani prav tako v »enduro slogu« srebrn med mladinci.

»Tudi zame nepričakovano, nisem imel takšnih načrtov, haha. Po kvalifikacijah sem že videl, da bi se dalo kaj narediti, nisem vedel, koliko imam še rezerve, ampak je bilo dovolj. Malo napak, pred ciljem bi skoraj padel, ampak se je izšlo.«

Tilen Leban

Brez presenečenja pri ženskah

monika hrastnik
Monika Hrastnik

Nastopile so štiri tekmovalke, favoritinja pa je bila brez kančka dvoma Monika Hrastnik, številka 5 svetovne lestvice. Svojo premoč iz razvrstitvenega nastopa je potrdila v finalu, kjer ji je na drugem mestu sledila Tina Smrdel (MBK Črni Vrh), lanska prvakinja v enduru, ki si je zaradi mature sploh prvič letos nataknila startno številko. Bron je osvojila letošnja prvakinja v enduru, mladinka Maša Komel (KK Črn trn), blizu pa je bila tudi četrtouvrščena mlajša mladinka Eva Zala Stergar (DGK Pohorje – Spank Team).

»Zelo sem vesela osmega naslova. Vedno je konkurenca, vedno gre lahko kaj narobe, moraš se potruditi in odpeljati po svojih najboljših močeh. Seveda bi si želela več punc na startu. Je bila pa lepa dirka, odlično organizirana.«

Monika Hrastnik

Druge kategorije

Mladinski prvak je postal Matej Osolin (Calcit Bike Team) pred Anžetom Kofjačem (KK Završnica) na drugem in klubskim kolegom Majem Babačičem na tretjem mestu. Osolin bi bil s svojim časom tretji med člani, tekmeca pa nista veliko zaostala – Kofjač za 1,17 in Babačič za 1,19 sekunde.

Zopet je bilo divje med mlajšimi mladinci, kjer je bil Ažbe Kalinšek (MTB Trbovlje) že v razvrstitvenem nastopu za stotinko počasnejši od Berginca. V finalu je svoj čas popravil za več kot sekundo, tako da se lahko poleg drugega zaporednega naslova prvaka v tej kategoriji pohvali še z najhitrejšim časom prvenstva. V boj se je z drugim časom vmešal Škot Stan Nisbet, član slovenske ekipe Unior-Sinter Factory Racing, srebro državnega prvenstva je s tretjim časom osvojil Max Žvegla in bron Izak Štrubelj (oba Bikehanic Lumar).

V veteranski kategoriji master je bil najhitrejši Rožle Mesec (Golovec trails), med amaterji Gal Jevšenak Kodrič (35 Crew), naslov pa je šel najhitrejšemu s tekmovalno licenco, Žigu Šemrovu (ŠKD Super potencial).

Med najmlajšimi je v kategoriji U15 naslov ubranil Jakob Praček (Kamplc Racing Team) pred Maksom Fošnaričem (DGK Pohorje – Spank Team) in Majem Gračnerjem (Rajd Ljubljana), vmes je bil s tretjim časom še zamejec Jakob Erjavec (RC Petzen ARBÖ). V kategoriji U13 pa so na stopničke stopili trije iz ekipe Rajd Ljubljana: Gal Novak na prvo, Gal Palčič na drugo in Jaka Vujasin na tretjo.

Državni prvaki v spustu 2024 od U17 navzgor

Vsi vrstni redi DH Kranjska Gora

Sodelovanje KZS in Kranjske Gore

DH Kranjska Gora je izvedla Kolesarska zveza Slovenije z organizacijsko ekipo MTB Trbovlje, ki ima bogate izkušnje z organizacijo na domačem terenu in na otoku Lošinju, vključno z dirko svetovnega pokala. Izvedba pa ne bi bila možna brez partnerstva z gostitelji v Kranjski Gori – glavim prirediteljem Turizmom Kranjska Gora ter partnerjem RTC žičnice z Bike parkom Kranjska Gora.

Matic Košir, vodja Bike parka Kranjska Gora, pravi takole: »Dogodek je za nas pomemben, park je zadnja leta stagniral, in pomembno je, da se kolesarji vrnejo, da tu tekmovalci tudi trenirajo in da pripeljemo sem še kakšno dirko. Takoj po dirki so že padale ideje, kako progo in prizorišče s ciljnim prostorom še izboljšati. Upam, da jih čim prej uresničimo.«

Ob tekmovanju, ki si ga je ogledalo kar nekaj gledalcev, sta bili v spremljevalnem sporedu tudi vodeni turi, enduro in gravel, v okviru brezplačnega programa Kolesarske zveze Slovenije Gremo na kolo!

Nadaljevanje serije

Serija 20chocolate Downhill Cup se bo 14. julija s tretjo dirko nadaljevala na Soriški planini. Več kmalu tukaj.

Fotografije Jure Gasparič