Državno prvenstvo v spustu v Kranjski Gori se bliža

Manj kot dva tedna do druge letošnje domače pokalne dirke v spustu, na kateri bo hkrati odprt tudi lov na naslove državnih prvakov. Vrnitev DH klasike pod Vitrancem.

V dirkanju v gorskokolesarskem spustu je letos za nami ena dirka za točke slovenskega pokala v spustu 20chocolate Downhill Cup, štiri dirke svetovnega pokala in prva dirka evropskega pokala (druga je na vrsti ta konec tedna). Čisto blizu pa je tudi druga domača pokalna dirka, ki bo hkrati državno prvenstvo, torej jo lahko imenujemo kar za najpomembnejšo dirko domače sezone. Če še niste označili v koledarju: nedelja, 30. Junij! Prizorišče: Bike park Kranjska Gora.

Kot smo objavili že pred mesecem dni, se v pokal vrača klasično prizorišče v Kranjski Gori, ki je prvo dirko gostilo pred dvajsetimi leti, leta 2019 pa zadnjo dirko evropskega pokala.

Dirko bo izvedla ekipa Kolesarske zveze Slovenije v sodelovanju z lokalnimi partnerji – Turizmom Kranjska Gora, Bike parkom Kranjska Gora in hotelskim podjetjem HIT Alpinea.

Nova proga

Za to priložnost je ekipa MTB Trbovlje pod vodstvom Sebastjana Zmrzljaka, izkušena z organizacijo dirk na Lošinju in v Trbovljah, v sodelovanju z vodjem parka Maticem Koširjem pripravila novo progo, ki uporablja nekaj starih odsekov proge za spust. Dolga je 1800 metrov z višinsko razliko 285 metrov.

“Proga je bolj tekoča, kot je bila ob zadnjih dirkah, omogoča prenašanje hitrosti. Želeli smo narediti progo, na kateri sodobna spustaška kolesa zaživijo,” pravi Zmrzljak. “Razširjen je naprimer izhod iz prvega gozdnega odseka, pa pred Jakuzzijem se gre prej iz gozda, da ni sprinta navkreber po makadamu. Po prelomnici sta nato dva superveleslalomska zavoja, gozd North Shore sledi osnovni liniji dirk evropskega pokala, a je na široko potrakan, izboljšan je izhod, tako da je več hitrosti za zadnji travnik. Tam je namesto lesenega tak bolj ‘smučarski’ skok, za konec tako kot včasih lev zavoj v cilj. Povprečna hitrost bi morala biti višja,” Seba informativno opiše progo.

Na dirkah evropskega pokala so bili zmagovalni časi v suhih razmerah kar pod dvema minutama in pol. Pa počakajmo in bomo videli, kakšni bodo tokrat.

Cilj proge bo v izteku parka, nad brunarico, malce nad spodnjo postajo sedežnice Vitranc I. Zadnji zavoji so pregledni in vedno atraktivni za gledalce.

Zloglasni prvi gozd na dirki evropskega pokala, foto Rick Schubert/Racement

33-ič za naslove državnih prvakov

Spust res ni več čisto nova disciplina gorskega kolesarstva, v Sloveniji ima enako dolgo tradicijo kot olimpijska disciplina kros. Prvo državno prvenstvo v obeh disciplinah smo dobili leta 1992. Letošnje bo triintrideseto.

Članska naslova bosta branila Monika Hrastnik (članica francoske ekipe AM Dorval Commencal z licenco mariborskega DGK Pohorje) in Luka Berginc (član nemške ekipe HDR z licenco istega mariborskega kluba kot Monika).

Kdo bo leto dni nosil slovensko zastavo na levem rokavu?

Štirikratni prvak Jure Žabjek se je letos upokojil in tako ne bo naskakoval petega naslova, s katerim bi se “odlepil” iz trojice najuspešnejših v zgodovini prvenstev – po štiri imata še pokojni Janez Grašič in Miran Vauh. Se jim pa lahko v primeru tretjega naslova približata Berginc, uspešni tekmovalec iz Idrskega (2021, 2023), ali njegov sosed iz Kobarida Žak Gomilšček (Wolf Racing Team, prvak 2020 in 2022). Kaj pa, če se na startu pojavi Vauh, ki ima iz taktičnih razlogov kot sodelavec Monikine ekipe še vedno licenco elitne kategorije?

Monika pa je s sedmimi naslovi že najuspešnejša v zgodovini prvenstev in težko, če jih katera od tekmic prekriža načrte, če je le vse v redu z njenim palcem po Val di Sole. Teden dni po Kranjski Gori jo namreč v Franciji čaka naslednja dirka svetovnega pokala.

Seveda bo zanimivo tudi v drugih kategorijah, zlasti med mladinci in mlajšimi mladinci.

Spored

Sobota 29. bo rezervirana za spoznavanje proge. Z brezplačnim programom Gremo na kolo! Kolesarske zveze Slovenije bo poskrbljeno tudi za spremljevalce in obiskovalce. Podrobnosti v nadaljevanju.

V nedeljo se po dopoldanskem treningu razvrstitveni nastop začne ob 13.30, finale pa ob 16. uri.

Prijave

Prijave odpremo danes, v torek 18., odprte bodo do polnoči v sredo pred dirko, 26. junija.

Vse podrobnosti, razpis in prijave na podstrani dirke.

Gremo na kolo!

V soboto, 29. junija ob 14. uri, pripravlja Kolesarska zveza Slovenije v okviru akcije Gremo na kolo! brezplačni vodeni turi – gravel in enduro – po okolici Kranjske Gore.

Tudi o obeh turah več na zgornji povezavi. V sodelovanju s trgovino Extreme Vital je možna tudi brezplačna izposoja koles Specialized.

Prijave na tej povezavi

Pa še ena arhivska z zadnjega odseka na smučišču, foto Rick Schubert/Racement