Spremembe pravil v sezoni 2024

Točno mesec dni nas loči do prve letošnje dirke za točke serije 20Chocolate Downhill Cup na Pohorju. V izogib nesporazumom poglejmo ključne novosti v prenovljenem nacionalnem pravilniku.

Odbor za gorsko kolesarstvo in BMX pri Kolesarski zvezi Slovenije je potrdil spremembe v začetku marca in nekaj novosti je tudi za disciplino spust. Med drugim tudi višji denarni sklad za najboljši peterici na posameznih dirkah.

Na dirkah v tujini veljajo pravila gostitelja

Zdaj je jasno navedeno, da na gostovanju dirke 20Chocolate Downhill Cup v tujini veljajo nacionalna pravila države gostiteljice. Točna pravila in pogoji tekmovanja se navajajo v razpisu tekmovanja, ki ga pripravi organizator.

V sezoni 2024 bomo na tujem dirkali v Lienzu 27. julija, kjer dirka šteje tudi za serijo auner Austrian Gravity Series, in nad Zagrebom na DH Sljeme 22. septembra.

Višja startnina

Startnina se je za vse kategorije podražila za 5 evrov. Tako znaša v predprijavi največ 50 evrov in brez predprijave največ 70 evrov. Za kategorijo U13 dečki/deklice je startnina cenejša: največ 35 EUR v predprijavi in največ 55 evrov brez predprijave.

Če je tekmovanje vpisano v koledar UCI, je lahko startnina tudi višja.

Tekmovalci brez tekmovalnih licenc morajo seveda pridobiti enodnevno tekmovalno licenco, ki stane 15 evrov. Z enodnevno licenco je mogoče nastopiti v vseh kategorijah, razen članski.

Predprijave le do ponedeljka

Zaradi lažje organizacije tekmovanja se predprijave zbira najpozneje do ponedeljka pred dirko, in sicer do 12. ure. Da je predprijava veljavna, mora biti plačilo štartnine prejeto najpozneje do torka do polnoči pred dnevom tekmovanja.

Zmagovalni kolesi na podelitvenem odru

Jasneje je določen protokol podelitve. Med drugim je jasno določeno, da lahko zmagovalci v kategorijah člani, mladinci in ženske na podelitveni oder pripeljejo tudi zmagovalno kolo.

Bogatejši denarni nagradni sklad

Lani so se evrov veselili le najhitrejši trije, letos pa bo denarne nagrade prejela najboljša peterica v absolutnih kategorijah. Zmagovalka in zmagovalec bosta še vedno nagrajena z 200 evri. Drugi mesto je po novem ob slavi vredno 120 evrov (prej 100), za tretjeuvrščena dobita po 80 evrov (prej 50). Za četrto mesto bo podeljenih 50 evrov, za peto mesto tolažilnih 25 evrov.

To velja v primeru, da v absolutni kategoriji tekmuje najmanj 5 tekmovalcev ali tekmovalk. Če jih je manj, se zneski za najboljše razpolovijo.

Praktične nagrade so obvezne za prva tri mesta v vseh kategorijah.

Pravilniki … ne posebej zabavno, a obvezno branje

Po novem OGK vse novosti do sprejetja naslednjih sprememb označi z rdečo barvo, tako da so vse spremembe takoj opazne. Vsekakor pa je pred dirkami pametno osvežiti pravila. Vsa so zbrana v Pravilniku nacionalnih pokalov in državnih prvenstev v disciplinah gorskega kolesarstva in BMX, ki je dostopen na spletnih straneh pokalov in na spletni strani KZS. Česar ne ureja nacionalni pravilnik, določa pravilnik za gorsko kolesarstvo Mednarodne kolesarske zveze UCI, ki ga je seveda dobro imeti v malem prstu.